Na co zwrócić uwagę będąc posiadaczem srebrnej zastawy stołowej?

Srebrna cukiernica, srebrna patera czy piękne sztućce, jakie oferuje Hefra, wymagają szczególnej uwagi i pielęgnacji. Tylko dzięki odpowiedniemu traktowaniu zachowają swój wyjątkowy wygląd przez długie lata i zachowają swój blask. Ich właściwa konserwacja i przechowywanie uchroni je przed śniedzieniem i pozwoli cieszyć się ich wyglądem przez długi czas. Co ciekawe, jest na to kilka domowych sposobów.

Odpowiednie mycie

Komplety srebrnych sztućców absolutnie nie nadają się do mycia w zmywarce! To karygodny błąd, którego nasza srebrna zastawa nigdy nam nie wybaczy! Pod wpływem wysokiej temperatury i środków chemicznych zawartych w tabletkach czyszczących srebro staje się matowe i ciemnieje. Pojawiają się również nieestetyczne zarysowania i plamy. Dlatego srebrną zastawę należy myć ręcznie i pojedynczo, zaraz po zakończonym posiłku. Powinno się ją również wycierać ją do sucha.

Ważne polerowanie

Oprócz wytarcia sztućców do sucha, bardzo ważne znaczenie ma również ich polerowanie, przy użyciu miękkiej, bawełnianej ściereczki i zwykłej pasty do zębów. Nie zaleca się jednak, aby czynność tą wykonywać po każdym użyciu sztućców, a jedynie od czasu do czasu Najlepiej wybrać oczywiście pastę bez fluoru i bez granulek, które mogłyby porysować przedmiot. Należy polerować delikatnie i w jednym kierunku. Co jakiś czas powinno się również użyć specjalnie przeznaczonego do tego celu środka, dostępnego np. na www.hefra.pl.

Nadanie blasku

Jeśli mieć lśniące sztućce, to warto umyć je w ostudzonej wodzie, w której wcześniej gotowaliśmy ziemniaki. Dobrym sposobem jest również przygotowanie domowej mikstury – 3 litry wrzątku, 5 łyżek octu stołowego i 4 łyżki sody oczyszczonej, w której należy zanurzyć sztućce na około 10 minut. Następnie wystarczy je dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i wytrzeć.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *